Nie od dziś wiadomo, że miód jest lekiem na wiele chorób. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdzie oprócz zwykłego przeziębienia można załapać wiele innych infekcji i wirusów. Miód warto pożywać pod różnymi postaciami przez cały rok, ale zima to okres, w którym szczególnie powinniśmy skupić się nad pozytywnymi skutkami spożywania miodu.
Krótkie, szare dni i monotonia życia codziennego w zimie może doprowadzić do depresji i przysporzyć wielu stresów. Większość naukowców jest zgodnych, że w tym szczególnym okresie należy dbać o swoje zdrowie, wspomagając się naturalnymi preparatami. Ludzie od wieków spożywają miód, bo wiedzą, że ma on zbawienne działanie na cały organizm i pomaga w zwalczaniu wielu chorób.
Specjaliści polecają miód naturalny na zimę. Miód lipowy nazywany jest tradycyjnym domowym lekiem. Naturalnie pomaga podczas leczenia grypy i wspomaga leczenie przeziębień i infekcji. Ten naturalny specyfik wzmacnia organizm i zapobiega nawrotom chorób. Często stosowany jest z innymi naturalnymi składnikami, takimi jak sok malinowy czy kwiat czarnego bzu. Miód lipowy szczególnie polecany jest osobom żyjącym w stresie, gdyż koi nerwy i ma właściwości uspokajające.
Bardzo dobrym naturalnym specyfikiem jest miód gryczany. Polecany jest on szczególnie osobom mającym problemy z niedoborem magnezu. Pomaga w leczeniu niedokrwistości u dzieci i dorosłych, ponieważ zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego magnezu. Lekarze zalecają go osobom starszym, gdyż pomaga w leczeniu schorzeń układu krążenia, w tym miażdżycy.